Back

ⓘ Élmu



                                               

Falsafah Sunda

Upama aranjeun cicing di wewengkon Jawa Kulon atawa malah jalma ti Suku Sunda, mangka tangtu aranjeun pernah maca atawa ngadangu hiji falsafah anu nyoara," Silih Asah, Silih Asih, Silih Asuh.” Falsafah atawa tetempoan hirup éta henteu luput ti kahirupan masarakat Sunda. Falsafah ieu boga maksud alus dina hubungan jalma sarta sabenerna jeung sakuduna sakumna masarakat di Indonesia nyekel panceg falsafah ieu. Supaya teu aya anu éwed kana maksud tina" Silih Asah, Silih Asih, Silih Asuh”, hayu urang pedar hiji-hiji sarta nerapkeunana dina kahirupan urang sapoé-poé. Silih Asah anu hartina silih ...

                                               

Éléktrodinamika

Éléktrodinamika nyaéta élmu anu ngulik listrik anu dinamis atawa anu usik. Kuat arus dina listrik dinamis diukur ku muatan listrik dibagai waktu. Hijian muatan listrik nyaéta coulumb sedengkeun hijian waktu nyaéta detik. Kuat arus dina rangkéan nu nyabang sarua jeung kuat arus anu asup ogé kuat arus anu kaluar. Sedengkeun dina rangkéan sérial, kuat arus tetep sarua di satiap tungtung-tungtung résistor. Sabalikna teganganana béda dina tiap résistor. Dina rangkéan sérial, tegangan pohara gumantung kana résistansi, tapi dina rangkéan nyabang, tegangan henteu mangaruhan résistansi. Kabéh fénom ...

                                               

Psikotropika

Psikotropika nyaéta sagala nu bisa mangaruhan aktivitas pikiran jiga opium, ganja, ubar bius, sapertos alamiah atawa sintétis jeung lain narkotika nu bisa nyababkeun parobahan has kana aktivitas méntal jeung prilaku, ubar nu bisa mangaruhan atawa ngarobah cara ngomong atawa tarekah polah. Di Indonesia, ubar psikotropika dibagi jadi opat golongan, nyaéta: Golongan I, nyaéta psikotropika anu bisa nyababkeun katergantungan nu kuat pisan saperti MDMA/ékstasi, LAD, dan STP. Psikotropika jenis ieu dilarang digunakeun ajang terapi jeung keur kapentingan pangembangan élmu pengetahuan. Golongan IV, ...

                                               

Idéntifikasi DNA

Tés DNA atawa idéntifikasi DNA nyaéta téhnik dina élmu forensik pikeun mikawanoh atawa nganyahokeun hiji jalma dumasar kana profil DNAna. Profil DNA dipidangkeun dina bentuk angka-angka anu bisa ogé dipaké salaku idéntitas hiji jalma. Ilaharna, tés DNA dipaké pikeun kaperluan panalungtikan kajadian kriminal atawa pikeun nangtukeun pancakaki. Profil DNA ngagunakeun runtuyan nu diulang nu gedé karagamanana nu disebut variable number tandem repeats VNTR, utamana short tandem repeats STR. Najan alél-alél lokus VNTR antara jalma-jalma nu deukeut duduluranana mirip, tapi ampir teu mungkin sarua. ...

                                               

Difusi permukaan

Difusi permukaan nyaéta gerakan adpartikel, saperti atom jeung molekul, di luhureun permukaan substrat nu padet. Ningali ka na partikel nu difusi, difusi permukaan kabagi jadi 2 jenis, nyaéta difusi sorangan jeung hétérodifusi. Dina difusi sorangan, partikel nu difusi sarua jeung substrat permukaanna. Sabalikna, dina hétérodifusi, partikel nu difusi béda jeung substrat permukaanna.

                                               

Kala Géologi

Kala géologi: tempo ogé skala waktu géologis. 1799 - William Smith produces the first large scale géological map, of the aréa around Bath 1743 - Sir Christopher Packe produces a géological map of south-éast England 1620 - Francis Bacon notices the jigsaw fit of the opposite shores of the Atlantic Océan 1980 - Physicist Luis Alvarez, his son, géologist Walter Alvarez, and others propose that the impact of a large extra-terrestrial object caused the extinction of the dinosaurs at the end of the Cretaceous Period, about 65 million yéars ago. 1669 - Nicolas Steno puts forward his théory that s ...

                                               

Suung rampak

Suung rampak ; Gymnopus microcarpus nyaéta suung laleutik nu asalna tina kulawarga Lyophyllaceae. Ieu suung bisa dikonsumsi suung rampak sok disebut ogé, suung utah; suung ieu di Maluku disebut na kulat in sowa, di daérah Ambon disebutna kulat tanah atawa sayor tanah.

                                               

Johannes Latuharhary

Mr. Johannes Latuharhary nyaéta saurang politikus jeung perintis kemerdekaan Indonésia. Johannes mangrupa Gubernur Maluku munggaran antawis taun 1950 jeung 1955, sarta bajoang sangkan Maluku asup jadi bagéan tina NKRI. Johannes gumelar di Saparua, Maluku, salaku rumaja manéhna pindah ka Batavia pikeun ngalanjutkeun atikanna. Johannes meunangkeun béasiswa pikeun diajar élmu hukum di Universitas Leiden. Sabalikna deui ka Indonésia, manéhna jadi hakim di Jawa Timur sarta mulai miluan kana pergerakan kebangkitan nasional Indonésia ngaliwatan organisasi pemuda Sarékat Ambon. Johannes eureun jad ...

Élmu
                                     

ⓘ Élmu

Élmu nyaéta sakumna usaha sadar pikeun nalungtik, manggihan sarta ngaronjatkeun pamahaman manusa ti sagala rupa sisi kanyataan dina alam manusa. Sisi-sisi ieu diwatesan sangkan dihasilkeun rumusan-rumusan anu pasti. Élmu méré kapastian kalawan ngawatesan wengkuan tetempoanana, sarta kapastian élmu-élmu meunang ti kakawatesanana.

Contona: Élmu Alam ngan bisa jadi pasti sanggeus widangna diwatesan kana hal anu materil waé atawa élmu psikologi ngan bisa norah laku-lampah manusa lamun ngawatesan wengkuan tetempoanana kana sisi umum ti laku-lampah manusa anu nyata. Patali jeung conto ieu, élmu-élmu alam ngajawab pananya ngeunaan sabaraha jauhna panonpoé ti bumi, atawa élmu psikologi ngajawab naha saurang wanoja luyu pikeun jadi parawat.

Kecap élmu sorangan mangrupa kecap serepan tina basa Arab ilm ". anu hartina surti, ngarti, atawa nyaho. Élmu pangaweruh bisa boga harti surti kana hiji pangaweruh, sarta élmu sosial bisa boga harti nyaho masalah-masalah sosial.

                                     

1.1. Widang-widang élmu Élmu sosial

  • Antropologi
  • Arkeologi
  • Psikologi sosial
  • Psikofisika
  • Psikologi
  • Psikologi klinis
  • Psikometri
  • Psikologi pertumbuhan
  • Psikologi kepribadian
  • Psikologi kognitif
  • Psikologi forensik
  • Psikologi kaséhatan
  • Psikologi eksperimen
  • Ékonomi
  • Psikologi atikan
  • Élmu pulitik
  • Biopsikologi
  • Psikologi industri sarta organisasi
  • Linguistik Élmu basa
  • Psikologi humanis
  • Neuropsikologi
  • Analisis laku-lampah
  • Psikologi sensasi sarta persepsi
  • Sosiologi
                                     

1.2. Widang-widang élmu Élmu terapan

  • Systemics
  • Élmu komputer
  • Ilmu komputer sarta informatika
  • Élmu kognitif
  • Cybernetics
  • Informatika
  • Rekayasa tatanén
  • Rekayasa
  • Ilmu tatanén
  • Rekayasa listrik
  • Ilmu biomedik
                                     

2. Téma nu patali

  • Organisasi dan praktik ilmu: International Council of Science ICSU.
  • For an understanding of how these fields came to be: History of Science and Technology.
                                     

3. Tempo ogé

  • The relationship between religion and science
  • Scientific misconduct
  • Junk science
  • Scientific enterprise
  • Teori dasar élmu
  • Science education
  • National Science Foundation USA
  • List of scientific howlers in literature
  • Pseudoscience
  • Protoscience
  • Sajarah élmu
  • Scientific revolution
  • List of publications in science
  • Scientific method
  • Scientific materialism
  • Élmu patologik
  • Sains Badag
  • Patafisika
                                     

4. Tumbu ka luar

  • Dictionary of the History of Ideas: Classification of the Sciences
  • Daily Science News
  • Internet-encyclopedia March 14, 2003, alphabetized and ordered list of sciences adapted from the Internet-encyclopedia article, "Science"
  • Forum Sains
Al Khabir
                                               

Al Khabir

Al-Khabir Alloh anu maha ngarti. Alloh teu ngan saukur maha uninga kana sakabéh ciptaanna, tapi Alloh oge maha ngarti kumaha jeung naon maksad éta makhluk diciptakeun téh, tuluy Alloh ngatur sakabéh anu diciptakeuna luyu sareng sunnah-sunnahNa. Alloh téh Al-Khabir, mibanda élmu anu luas anu sampurna pikeun sakabéh makhluk ciptaan-Na.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →