ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 13



                                               

Catur

Catur nyaéta kaulinan anu dijadikeun olahraga. Catur mangrupa kaulinan maké papan catur anu miboga 64 kotak dina papanna, warna kotakna hideung jeung bodas. Iwal ti éta catur miboga 16 siki catur. Kaulinan ieu geus aya ti 500 SM di India anu tulu ...

                                               

Futsal

Futsal nyaéta sajenis maén bal anu dicoo di lapang kaulinan anu leuwih leutik sarta utamana dicoo dina rohangan. Ngaranna asalna ti basa Portugis futebol de salão atawa basa Spanyol fútbol de salón, anu bisa ditarjamahkeun minangka "maén bal di j ...

                                               

Konfédérasi Maénbal Asia

Konfédérasi Maénbal Asia nyaéta organisasi nu ngatur olahraga maébal di Asia, teu kaasup Siprus jeung Israel, tapi ngawengku Australia. AFC miboga 47 nagara anggota nu lolobana ti Asia. Nagara anu miboga wilayah di Eropa jeung Asia, saperti Turki ...

                                               

Kungfu

Kungfu atawa Wu-Shu nyaéta seni béladiri anu asalna ti nagri keré awi Cina. Awalna mah ukur gerakan-gerakan anu tujuanana pikeun kabugaran awak. Gerakan-gerakan éta téh diwanohkeun jeung dimekarkeun di lingkungan Shaolin.

                                               

Manchester United

Ngaran lengkep kleub ieu nyaéta Manchester United Football Club anu mimiti ngadeg taun 1878 anu ngaranna Newton Héath LYR F.C. anu boga jujuluk nyaéta The Red Devils, United alamatna kantorna di Sir Matt Busby Way,Old Trafford, Manchester M16 0RA ...

                                               

Ngojay

Ngojay nyaéta olahraga cai anu geus dipikawanoh jaman pra-sejarah. Ti gambar-gambar anu asalna ti jaman batu dipikanyaho ayana gua-gua pikeun nu sok ngojay di deukeut Wadi Sora palebah kulon daya Mesir. Di Jepang,ngojay nyaéta pangabisa anu kudu ...

                                               

Papanahan

Papanahan nyaéta hiji kagiatan ngagungkeun gondéwa pikeun melesatkeun jamparing. Loba bukti nu némbongkeun yén sajarah papanahan geus ti saprak 5.000 taun ka tukang nu mimitina mah dipaké pikeun moro sarta tuluy mekar minangka pakarang dina palag ...

                                               

Penca Silat

Penca Silat atawa silat nyaéta seni béla diri anu asalna ti Asia Tenggara. Seni Béla Diri ieu geus kawentar di Indonesia, Malaysia, Brunei Darussalam, Singapura, Filipina Kidul jeung Thailand Kidul saluyu jeung nyebarna séké sélér Malayu Nusantara.

                                               

Sépak bola

. Sépak bola mangrupa salah sahiji wangun olahraga anu dipaénkeun antara dua tim anu diwangun ku 11 pamaén, di mana bola bisa gerak ku cara di tajong maké suku atawa di pentalkeun kana unggal babagian awak salian ti leungeun. Iwal ti kiper, anu b ...

                                               

Tinju

Tinju nyaéta jenis olahraga nu dipaénkeun ku dua pamilon nu sarua beuratna kalayan maké tinjuan di seri hiji, biasana nepi ka tilu menit nu biasa disebut ronde. Dina divisi Olimpiade jeung profesional, pamilon disebut petinju ngajauhan bogem lawa ...

                                               

Ténis

Ténis nyaéta salah sahiji olahraga kaulinan nu ngagunakeun rékét jeung bal ténis sarta dilakukeun ku dua urang atawa opatan di lapangan pasagi opat kalawan nét nu dipasang di tengah. Kaulinan ténis bisa dilakukeun di jero rohangan atawa di luar r ...

                                               

Leumpang

Boyot: leumpang kendor bangun bareurat awak, mindeng katinggaleun batur. Nelenyeng: leumpang nu asalna anca ujug-ujug gancang. Déog atawa pengkor: leumpang dingdet lantaran suku nu sabeulah rada pondok. Nélenden: leumpang budak, anca, pikalucueun ...

                                               

Sawala

sawala atawa diskusi nya éta ngabéla bebeneran dina kumpulan, parebut paham,tukeur pikiran, basa walandana debat. Débat nya éta perkara anu diparéntahkeun ku syariat pikeun nétélakeun anu haq jeung ngabatalkeun anu batil.Luyu jeung dawuhan Allah ...

                                               

Seni Pintonan

Seni pintonan ᮞᮨᮔᮤ ᮕᮤᮔ᮪ᮒᮧᮔᮔ᮪basa Inggris: performance art nyaéta salah sahiji cabang seni anu tujuanana pikeun mintonkeun, magelarkeun jeung nunjukkeun hiji wangun kasenian. Schecner 1988: 30 nétélakeun yén pintonan nyaéta hiji aktifitas anu dila ...

                                               

Ceurik

Ceurik nyaéta hiji réaksi awak mangsa hiji jalma nyanghareupan kaayaan atawa kajadian nu ngusik perasaan, ceurik ilaharna dibarung ku teu kawawa merebeyna cimata ku alatan éta kaayaan. Ceurik ogé dirandapan mangsa nandangan kanyeri atawa kasedih ...

                                               

Paririmbon

Paririmbon ᮕᮛᮤᮛᮤᮙ᮪ᮘᮧᮔ᮪ atawa perimbon asalna tina kecap imbu hartina simpen. Jadi hartina hiji tempat pikeun sumpan-simpen. Éta tempat téh mangrupa buku anu di jeréona disimpen sagala catetan penting jeung hésé pikeun diapalkeun, wujudiahna buku ...

                                               

Candi Borobudur

Candi Borobudur nyaéta candi panggedéna nu aya di Indonesia. Perenahna di Magelang, Jawa Tengah kurang leuwih 40 km ti Yogyakarta. Ieu candi ngawengku 10 undak, nu mana di unggal undak aya sababaraha stupa. Jumlah stupa nu aya nyaéta 72 saluareun ...

                                               

Candi Mendut

Candi Mendut mangrupa candi nu aya di wétan ti garis lurus tilu candi. Candi ieu diadegkeun ku dinasti Syailendra nu kasang tukangna agama Budha, hal ieu ditunjukkeun ku ayana stupa 48 di bagian luhurna. Masih can bisa dipastikeun iraha diadegkeu ...

                                               

Ghua Cupu Agung

Ghua Cupu Agung atawa nu ilahar dipiwanoh Guha Sukarno ayana di dusun Cikebi Désa Linggalaksana Kecamatan Cikatomas. Salian ti loba didatangan ku nu ziarah, cenah mah guha ieu ogé mineng didatangan ku kulawarga Sukarno. Numutkeun kuncén di guha é ...

                                               

Goa Anteg

Goa Anteg nyaéta situs titinggal Ratu Sukakerta Srigading Anteg, Kiwari, Situs gua Anteg salian jadi tempat wisata budaya, ogé jadi tempat lalampahan ku balaréa, boh ku para pecinta alam, boh ku para pengunjung anu bade ngalakonan ziarah. Keur pa ...

                                               

Gua Wadon

Guha Wadon nyaéta guha nu aya di kampung Jompong, Mertajaya. Lokasina aya di sabeulah kalér jalan nu ngahubungkeun Simpang Urmi jeung kampung Cibuntu. Panto guha nyanghareup ka kulon nu mangrupa pasir nu ngalirkeun cai walungan Cilumping. Di sabe ...

                                               

Guha Pawon

Guha Pawon nyaéta hiji guha nu perenahna di sabudeureun Kampung Guha Pawon jeung Panyusuan, Désa Gunungmasigit, Kacamatan Cipatat, Kabupatén Bandung, hiji wewengkon nu réa penambangan batuna. Saliwat mah di guha ieu téh henteu loba nu aheng, tapi ...

                                               

Guha Sunyaragi

Guha Sunyaragi nyaéta tempat pélésir nu aya di Kelurahan Sunyaragi-Kesambi Kota Cirebon. Ayana Guha Sunyaragi iéu cuma sabarahaéun meter ti na jalan By Pass Brigjen Darsono. Lega na situs peninggalan iéu téh kirang lebih na cuma 1.5 ha. Kapungkur ...

                                               

Prasasti Huludayeuh

Prasasti Huludayeuh nyaéta salah sahiji prasasti anu dikaluarkeun ku Jayadéwata, Raja Sunda, maké aksara Sunda Kuna anu sarupa jeung prasasti Batutulis.

                                               

Situs Batu Kaldé

Situs Batu Kaldé mangrupa titinggal budaya di daérah basisir nu asalna ti masa Hindu-Buddha, mangrupa sebaran batu titinggal candi jeung sajumlah arca. Situs Batu Kaldé perenahna di wilayah taman Nasional Pangandaran nu dikokolakeun ku Perhutani ...

                                               

Situs Jambansari

Situs Jambansari nyaéta komplék makam Raden Adipati Arya Kusuma Diningratnu diwangun dina taun 1872. Situs Jambansari perenahna di JLn. Achmad Dahlan, sacara administrative kaasup lingkungan Rancapetir Kelurahan Linggarsari, kacamatan Ciamis, Kab ...

                                               

Situs Joglo jeung Guha Saronggé

Situs Joglo jeung Guha Saronggé nyaéta salah sahiji tempat ziarah nu ayana di Desa Bantarkalong Kecamatan Cipatujah nu jarakna 60 KM ti puseur kota Tasikmalaya, lega na kira-kira 1 Ha. Syeikh Zaenudin nyaéta salah sahiji murid Syeikh Abdul Muchyi ...

                                               

Situs Kaputihan

Situs Kaputihan ayana di daérah Karoman Desa Purwahayu Kecamatan Taraju Kabupaten Tasikmalaya. Ngaran Kaputihan dicokot tina parobahan agama Hindu sarta kalakuan jalma-jalmana wanci harita nu dianggap kotor jadi agama Islam sakaligus bisa ngaroba ...

                                               

Situs Sindang Barang

Situs Sindang Barang nyaéta hiji kampung nu aya di Désa Pasir Eurih Kacamatan Taman Sari Kabupatén Bogor Jawa Barat. Jarakna kurang leuwih 5 km ti kota Bogor. Dumasar sumber naskah Pantun Bogor jeung Babad Pajajaran, ieu kampung téh kaasup kampun ...

                                               

Lini leupas basisir Chūetsu 2007

Lini leupas basisir Chūetsu nyaéta lini nu gedéna 6.8 skala Richter nu kajadian jam 10:13 a.m. wanci lokal tanggal 16 Juli, 2007, di kulon kalér wewengkon Niigata di Jepang. Lini ieu ngoyagkeun Niigata jeung préféktur sabudeureunnana. Kota Kashiw ...

                                               

Badaya

Badaya nyaéta babagian tina komposisi karawitan pikeun mirig pagelaran wayang golék, utamana bagian t opéng badaya. Anu dimaksud topéng badaya nyaéta wayang husus minangka penari topéng awéwé, pikeun ngahibur raja, sanggeus jeung saacan dalang be ...

                                               

Basa prokém

Basa prokém nyaéta basa nu teu resmi, teu baku, anu umumna dipaké ku pamuda nepi ka disebut basa gaul atawa basa pamuda, jiga kecap Bokap, Nyokap, Bokin, Kece, Bokék, jeung sajabanna. Basa gaul hirup di mangsa nu tangtu, tapi teu nutup kamungkina ...

                                               

Dékonstruksi

Dékonstruksi téh hartina nurunkeun, ngurangan kana hal nu geus aya, geus baku. Dékonstruksi mangrupa ciri has tiori-tiori postrukturalisme. Hartina, lamun urang nembrakeun dékonstruksi teh sarua jeung nembrakeun postrukturalisme, kitu ogé sabalik ...

                                               

Fakta

Fakta, facta, sedengken wangun tunggalna nya éta factum, factus, facere, anu hartina berbuat. Sacara umum, sagala nu katangkep ku indra atawa sagala anu dianggap salaku kanyataan. Dina panalungtikan kualitatif, nyaéta fakta dibédakeun jeung data, ...

                                               

Féminisme

Féminisme. Féminisme nyaéta téori-téori sastra ngeunan masalah-masalah awéwé, anu patalina jeung pangarangogé nu maca atawa karya sastra éta sorangan. Di Barat lahir tahun1960-an tapi buku-buku anu mimiti di tulis ku Virginia Woolf anu judulna A ...

                                               

Glosarium

Glosarium asalna tina kecap glossary nyaéta paraphrase, katerangan. Sacara umum dihartikeun minangka daptar istilah keur midangkeun mana husus ti hiji bidang nu tangtu, misalna élmu sastra, saperti A Glossary of Literary Terms. Pasualan nu katémb ...

                                               

Génotéks

Génotéks, hubunganna jeung fénoteks, mimiti dipedalkeun téh ku Julia Kristeva dina buku anu judulna Semeiotike: Recherches pour une semanalyse. Istilah ieu mindeng patukeur jeung ginotéks, anu analogina jeung ginokritik, naskah anu ditulis ku awé ...

                                               

Historiografi

Historiografi, nyaéta sératan ngenaan sajarah. Sacara umum dihartikeun salaku karya sajarah ti jaman ka jaman, dijéntrékeun ngaliwatan sababaraha sudut pandang, siga: ekonomi, pulitik, adat istiadat, agama jeung kapercayaan, jeung hubungan-hubung ...

                                               

Judul

Judul téh nyaéta judul karangan,ngurung:judul carita, judul carita pondok, judul drama, judul dongéng, judul guguritan, judul lalakon, judul novél, judul sajak, judul wawacan, jsté.; nyaéta ngaran macakal anu jadi ciri kana éta karangan. Dina kar ...

                                               

Konkretisasi

Konkretisasi nyaéta dijieun tina kecap concretization tina akar kecap concretus mibanda harti, nyaéta ngajadikeun teks panaluktikan leuwih jélas sakaligus leuwih lega jeung kalayan leuwih mangpaat. Istilah konkretisasi mimitina diintroduksi ku Ro ...

                                               

Literariness

Literariness nyaéta téori anu diungkabkeun ku Roman Jakobson, minangka obyék studi kelompok Formalis Rusia. Nurutkeun Jakobson obyék studi sastra lain karya sastra tapi kasastraan. Kalawan kalimah nu séjén, literariness nyaéta fitur anu ngabédake ...

                                               

Materialisme historis

Matérialisme Historis nyaéta salah sahiji istilah nu dikedalkeun ku Karl Max. Dumasar kana istilahna, matérialisme historis téh mangrupa interprétasi matérial tina dasar sajarah. Matérialisme didieu lain ditilik tina harti filosofis, lain ogé tin ...

                                               

Maésénas

Maésénas nyaéta jalma beunghar nu ngarojong kana kabudayaan. Istilah Maésénas, hususna dina widang sastra dianggap bersinonim sareng patronasi,nu ngajaga,pangrojong dina proses kréatip. Sapertos nu dipikaapal,salaku hakékat kréatipitas imajinatif ...

                                               

Peso Pangot

Péso Pangot nyaéta Sabangsa péso atawa ngaran rupa péso paranti "nulis" dina daun lontar, jaman baheula. Anu di sebut nulis téh saenyana mah ku cara nurih atawa ngoét. Tapak nulis téa engkéna jadi hideung lantaran geutah daun, pageuh, nepi ka tul ...

                                               

Soneta

Sonéta téh nyaéta puisi lirik 14 padalisan anu ditulis dina hiji stansa atawa sapada. Patokan purwakantina anu geus ngabaku dina sastra inggris aya dua rupa, nyaéta sonéta itali; puisi téh diwangun ku dua bagian utama,bagian oktap, dalapan padali ...

                                               

Terjemahan

Terjemahan téh nyaéta karya hasil nerjemahkeun tina basa séjén. Istilah sejen na nyaéta alih basa. Terjemahan karya sastra biasana diusahakeun sangkan papak pisan jeung aslina. Lian ti mertahankeun segi-segi séjénna. Anu diutamakeun téh segi basa ...

                                               

Tironan

Tironan asalna tinu bahasa inggris imitation nu hartosna niru/ niron. Dina kritik sastra istilah tironan téh aya larapna dua rupa: 1. nuduhkeun hakékat sastra, katut seni sejénna. 2. nuduhkeun hubungan hiji karya sastra kanu karya séjénna anu eng ...

                                               

Santika

Santika tina basa Kawi nyaéta pinter, rikat, percéka dina metakeun pakarang. Santik tina basa Kawi, élmu perang. Kasantikaan nyaéta kapinteran dina metakeun pakarang. Tina rupaning berita, cukup bukti-bukti yén rahayat Indonésia dina mangsa baheu ...

                                               

Barudak Héjo ti Woolpit

Barudak nu kulitna héjo dicaritakeun muncul di Woolpit di Suffolk, Inggris, kira-kira abad ka-12, kamungkinan dina jaman pamaréntahan Raja Stephen. Barudak éta, lalaki jeung awéwé, ilaharna biasa iwal kulitna nu warnana héjo. Maranéhna ngomong di ...

                                               

Jalan Bimini

Jalan Bimini nyaéta hiji susunan batu handapeun laut nu aya di deukeut Bimini di Kapuloan Bahama. Jalan Bimini dipanggih dina kaping 2 Séptémber 1968 ku J. Manson Valentine. Sanajan dianggap salaku kajadian géologis, ku lantaran susunan jeung ben ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →