ⓘ Free online encyclopedia. Did you know?



                                               

Domba

Domba téh spésiés mamalia nu kaasup genus Ovis, bagian ti subfamili antelop embé. Sakabéh domba kaasup bovid jeung ruminan. Domba lokal kamungkinan diturunkeun tina moufflon liar di Asia Tengah jeung Asia Kidul-kulon.

                                               

Singa

Singa nyaéta hiji mamalia ti kulawarga Felidae. Singa jalu, dicirikeun ku "buuk"-na, beuratna bisa nepi ka 250 kg, sedengkeun nu bikang leuwih leutik, kira kana 180 kg. Di alam liar, umur hirup singa antara 10–14 taun, sedengkeun nu inguan bisa l ...

                                               

Acung

Acung nyaéta salah sahiji spésiés tutuwuhan beuti tina génus Amorphopallus. Julukan husus variabilis asalna tina basa latén. Di sababaraha tempat di dunya, tutuwuhan ieu kadang-kadang dikumpulkeun ti alam liar pikeun diala beuti atawa iwungna pik ...

                                               

Panda

Panda nyaéta hiji mamalia nu kiwari digolongkeun kana kulawarga biruang, Ursidae, nu asli ti Cina tengah. panda hirup di wewengkon pagunungan, kawas Sichuan jeung Tibét. Panda dijadikeun lambang Yayasan Alam Liar Sadunya World Wildlife Fund, WWF, ...

                                               

Embé

Embé nyaéta salah sahiji sato memamah biak anu ukuranana sedeng. Embé anu sok dijadikeun ingon-ingon nyaéta subspesies tina embé liar anu sumebar di Asia Barat Daya sarta Éropa. Embé liar anu jalu atawa bikang mibanda tanduk sapasang, tapi tanduk ...

                                               

Chariang

Chariang ; nyaéta tatangkalan nuasalna tina kulawarga Araceae. Genus Aglaonema kalayan mibanda 30 spesies. Chariang hirup kalawan subur di tempat nu kaayaana 700 méter dpl tur teu kahieuman, dina taneuh jemlék tur ngeprul. Chariang loba kapanggih ...

                                               

Runtah

Runtah nyaéta sésa bahan nu teu dipikahayang nalika réngsena hiji prosés. "Runtah" mangrupa konsép jieunan manusa lantaran dina prosés alam mah konsép runtah teu dipikawanoh. Nu aya dina prosés alam mah ngan mangrupa produk nu teu aktip atawa ine ...

                                               

Munding

Munding mangrupa sato tandukan badag. Di India, Bangladés, Népal, Butan, Viétnam jeung Muangtai mah aya kénéh nu liar, sedengkeun salaku sato ingon mah sumebar di Asia, Amérika Kidul, Afrika Kalér jeung Éropa. Nu geus sawawa beuratna antara 300–1 ...

                                               

Situ Léngkong Panjalu

Kawasan leweung Pulo Nusa Gedé legana kurangleuwih 16 ha nu aya di tengah situ, nyaéta Situ Léngkong Panjalu nu perenahna di Désa/Kacamatan Panjalu Kabupatén Ciamis Situ Panjalu geus ditetepkeun minangka Cagar Alam dumasar kana Surat Kaputusan Gu ...

                                               

Panthera

Panthera mangrupa genus badag, Ucing liar ti kulawarga mamalia Felidae jeung kaasup di dinya opat spesiés nu loba dipikawanoh, nyaéta singa Panthera leo, maung Panthera tigris, jaguar Panthera onca, jeung méong totol panthera pardus. Kaaopatna ma ...

                                               

Hama

Hama nyaéta sato; organismé nu ngaganggu produksi pertanian misalna céléng, bajing, beurit, jeung nu pangutamana serangga. Hama ogé bisa disebut sagala jinis sasatoan nu ngarugikeun jeung ngaganggu tutuwuhan nu eukeur dibudidayakeun ku manusa jeu ...

                                               

Népal

Népal, ngaran resimna nyaéta Républik Démokrasi Féderal Népal nyaéta nagara nu kakepung ku Himalaya di Asia kidul. Nagara ieu diwatesan ku Républik Rahayat Tiongkok di béh kalér jeung India di béh kidul, wétan jeung kuloneunnana. Nagara Népal dij ...

                                               

Alam

Nurutkeun skala atawa ukuran mah, alam téh ngawengku sagala rupa nu dimimitian ku ukuran mayapada nepi ka ukuran subatomik, kaasup sagala rupa sato jeung tangkal, sagala pakaya alam, mineral, jeung kajadian-kajadianana, sarupaning topan, gunung b ...

                                               

Élmu alam

Cara medar rupa-rupa widang ulikan loba ditangtukeun ku kasapukan historis nepi ka jadi harti kecap nu lumaku kiwari. Gambaran tradisional pikeun élmu alam nyéta ulikan ngeunaan aspék fisik dunya nonhuman. Salaku kumpulan, di hiji sisi élmu alam ...

                                               

Wawacan Purnama Alam

Wawacan Purnama Alam nyaéta wawacan pangkandelna jeung pangpunjulna dina basa Sunda karya R. Soeriadiredja. Purnama alam téh ngaran tokoh utamana, putra raja nu kasép pilih tanding, nu ditenung jadi arca sarta diteundeun di guha racun Pajarangan ...

                                               

Taman Alam Lumbini

Taman Alam Lubini nyaéta salah sahiji tempat wisata rohani, anu aya di Indonésia, nyaéta di Sumatra Utara. Taman Alam Lubini, nyaéta tempat wisata anu wangunna Pagoda, kaéndahanana dilengkepan ku tiisna hawa Tanah Karo. Ti saprak dibuka dina tau ...

                                               

Biografi

Biografi nyaéta carita atawa katerangan anu sipatna non-fiksi ngeunaan kahirupan hiji jalma, boh anu hirup kénéh boh anu geus maot. Dina biografi kawengku rupa-rupa informasi anu jéntré tur lengkep.

                                               

Mohammad Sobri Hardjapamekas

Mohammad Sobri Hardjapamekas nyaéta salah saurang inohong atikan di Jawa Kulon sarta salah saurang ahli nulis buku-buku pangajaran basa Jerman, tapi ogé gedé katineungna kana budaya Sunda, utamana kana kamajuan basa katut sastra Sunda.

                                               

Napoleon Bonaparte

Napoléone di Buonaparte atawa anu aksohor Napoléon Bonaparte nyaéta jéndral dina mangsa révolusi Perancis jeung konsul Perancis anu gumelar tanggal 15 Agustus 1769 di kota Ajaccio, Corsica, Perancis. Napoléon anu jenius ieu nyaéta teureuh ménak t ...

                                               

Aristoteles

Aristoteles nyaéta salah saurang filsuf gedé sapanjang sajarah dunya. Rupa-rupa tuisanana jadi dadasar pikeun kamekaran élmu falsafah, fisika, matématika, pulitik, pamaréntahan jeung pangaweruh alam. Aristoteles lahir di Stagira Chalcidice, Thrac ...

                                               

Johannes Kepler

Johannes Kepler nyaéta astronom asal Jerman anu ngajelaskeun hukum gerakan surya mandala. Ieu hasil timuanna jadi justifikasi téori hélioséntris anu kapanggih ku Nicholaus Copernicus. Tiori Kepler tuluy dipublikasikeun 20 taun sabada buku De Revo ...

                                               

Lee Jong-suk

Lee Jong-suk nyaéta saurang aktor asal Koréa Kidul anu mimiti kawentarna sanggeus maén di sérial drama Secret Garden taun 2010. Jong-suk ngamimitian karirna di dunya hiburan ti umur ngora kénéh, liwat SBS 7th Open. Jong-suk mangrupa mahasiswa lul ...

                                               

Généalogi

Généalogi. Umumna digunakeun dina widang sajarah jeung sababaraha widang nu patali jeung asal-muasal sarta pancakaki, kaasup biografi jeung autobiografi nu maké inténsitas kontinuitas jeung hubungan sacara kronologis. Sanajan kitu, généalogi fauc ...

                                               

Hikayat

Hikayat hartina carita, warta. Hikayat mangrupa wangun prosa heubeul sastra Melayu, boh lisan boh tulisan, eusina rupa-rupa, saperti: sajarah, biografi, agama, undang-undang, silsilah, jeung carita-carita pralogis lainna. Ciri hasna nya éta suman ...

                                               

Muhammad

"Muhammad" geus jadi ngaran nu ilahar dipaké ku lalaki muslim. Muhammad listen dianggap ku umat Islam salaku rosul/utusan Gusti nu pangangeusan/ahir. Numutkeun babad salira nu disebut siroh, anjeunna dibabarkeun tina tanggal 20 April 570 di Mekah ...

                                               

Hyun Bin

Kim Tae-pyung leuwih dipikawanoh Hyun Bin nyaéta saurang aktor asal Koréa Kidul anu mimiti kawentarna nalika merankeun peran minangka Hyun Jin-hun dina sérial tipi My Name Is Kim Sam Soon taun 2005. Hyun Bin mangrupa anak bungsu ti dua sadulur sa ...

                                               

Budaya

Budaya asalna tina basa Sansekerta nyaéta buddhayah, nu mangrupa wangun jamak tina buddhi dihartikeun minangka hal-hal nu aya pakaitna jeung budi ogé akal manusa. Dina basa Inggris, kabudayaan disebut culture, nu asalna tina kecap Latin" Colere’, ...

                                               

Institut Seni Budaya Indonésia Bandung

Institut Seni Budaya Indonesia Bandung nyaéta salah sahiji paguron luhur nagri anu aya di kota Bandung, Jawa Kulon. ISBI Bandung ngayakeun atikan dina program Vokasi, Sarjana, jeung Pascasarjana di bidang seni jeung budaya. ISBI diadegkeun taun 1 ...

                                               

Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk

Kapangurusan Bareng Kasenian jeung Budaya Turk nyaéta hiji organisasi kabudayaan internasional nagara-nagara kalawan populasi Turk, maké basa nu asup ka rungkun basa Turk.

                                               

Cagar Budaya Ciung Wanara

Cagar Budaya Ciung Wanara mangrupa titinggal puseur dayeuh Karajaan Galuh Pusaka anu dikukuhkeun ku Permanadikusumah. Di ieu tempat aya titinggal ti legénda Ciung Wanara salah saurang putra Permanadikusumah. Di dieu ogé dibangun Goong Perdamaian ...

                                               

Kabudayaan Sunda

Saban bangsa mibanda étos, kultur, sarta budaya anu béda. Tapi tong anéh lamun aya bangsa anu boga kahayang pikeun melakeun étos budayana ka bangsa séjén, alatan nyangka yén etos sarta kultur budaya mibanda kaonjoyan. Kabiasaan ieu kasampak dina ...

                                               

Program Studi Magister Pendidikan Bahasa dan Budaya Sunda

nyaéta program studi munggaran di Nusantara anu nyantumkeun basa daérah minangka ngaran prodi dina tingkat magister. Ieu prodi dimimitian ku ayana Surat Persetujuan di Senat Akademik nomer 070/Senat Akd/UPI-TU/VI2008 tanggal 23 Juni 2008 anu ditu ...

                                               

Kabupatén Cilacap

Kabupatén Cilacap mangrupa salah sahiji kabupatén di Propinsi Jawa Tengah, Indonésia. Ibukotana nyaéta Cilacap. Kabupaten Cilacap perenahna di wates Propinsi Jawa Barat Sunda jeung Jawa Tengah. Malahan sawaréh daérah Jawa Tengah kabudayaanna milu ...

                                               

Wangenan Budaya

Wangenan budaya numutkeun sababaraha ahli, di antarana: 1.Edward B. Taylor Kabudayaan mangrupa sagala perkara anu kompleks, anu dijerona aya pangaweruh, kapercayaan, kasenian, moral, hukum, adat istiadat, sarta kamampuh- kamampuh séjén anu dipiba ...

                                               

Hirup

Hirup mangrupa konsép multiharti tanpa dadaran nu basajan, sabab mindeng dilarapkeun kana rupa-rupa hal. WordNet méré opat welas harti pikeun kecap "life", sedengkeun Kamus Wéb Longman méré 35 harti. Artikel ieu ngadadarkeun harti utama dina élmu ...

                                               

Kaséhatan

Kaséhatan nyaéta kaayaan sajahtra tina awak, jiwa, jeung sosial anu ngamanwakeun sakabéh jalma hirup produktif sacara sosial jeung ékonomis. Miara kaséhatan nyaéta tarékah sasadiaan jeung panyegah tina sagala wabah kaséhatan anu merlukeun pamarik ...

                                               

Tepas/Basajan

Sunda Budaya Élmu bumi Sajarah Hirup-hurip Matematika Élmu Masarakat Téhnologi Indéks abjad Sadaya kaca Kategori singket Kaca anyar Kaca heubeul Daptar istilah Wawanohan Nyieun rekening Ngédit artikel Sawala Pitulung We are building an open-conte ...

                                               

Sajarah

Sajarah asalna tina basa Arab, nyaéta syajarotun nu hartina tangkal, turunan, atawa asal-usul. Ieu kecap téh asup kana basa Malayu dina abad ka-13 Masehi. Ari asupna kana basa Sunda mah kira-kira dina abad ka-17 Masehi, patali jeung agama Islam d ...

                                               

Purwakanti

Purwakanti nyaéta padeukeutna sora kecap dina ungkara kalimah, bagian-bagian kalimah, atawa réndonan kecap-kecap; utamana dina puisi. Perenahna bisa ngaréndéng dina sakalimah atawa sapadalisan, bisa ogé ngaruntuy dina antar padalisan. Nilik kana ...

                                               

Kabupatén Kuningan

Kabupatén Kuningan nyaéta hiji kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana téh nyaéta Kacamatan Kuningan. Kabupatén Kuningan aya di antara 108°23 - 108° 47 Bujur Wétan jeung 6°45 - 7°13 Lintang Kidul. Kabupatén Kuningan aya di tungtung ...

                                               

Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian

Sanghyang Siksa Kanda ng Karesyan mangrupa hiji pustaka Sunda nu ku sawatara ahli digolongkeun kana pustaka énsiklopédik nu ditulis taun 1440 Saka. Ditulis ngagunakeun aksara Sunda Kuna jeung basa Sunda Kuna.

                                               

Ayip Rosidi

Ayip Rosidi) téh saurang budayawan sakaligus sastrawan kahot. Anjeunna nyipta karya sastra dina basa Sunda jeung basa Indonésia, sarta loba ngawanohkeun sastra Sunda jeung Indonésia ka mancanagara. Ayip aktif nulis, boh dina basa Indonésia atawa ...

                                               

Sahadat buhun

Sahadat buhun atawa sadat buhun nyaéta istilah pikeun nyebut kalimah sakral anu diyakinan minangka bagian tina tartib hirup budaya Sunda wiwitan. Tapi aya ogé anu nyebutna minangka sahadat Baduy, lantaran sahadat ieu réa dipaké ku urang Baduy nu ...

                                               

Mantra

Mantra nyaéta rakitan basa anu mibanda unsur-unsur puisi saperti purwakanti jeung wirahma, anu dianggap mibanda kakuatan gaib. Mantra jelas lain kecap nu asalna tina basa Sunda. Mantra asalna tina kecap basa Sanskerta. Mantra asalna tina tradisi ...

                                               

Diponegoro

Dipanegara atawa anu leuwih dipikawanoh Pangéran Diponegoro dina yuswa 69 taun) nyaéta salah sahiji Pahlawan Nasional Républik Indonésia anu ditetepkeun ku SK Présidén Nomer 087 taun 1973. Pangéran Diponegoro kasohor ku tarékahna mingpin Perang D ...

                                               

Agus Salim

Agus Salim ; gumelar di Agam, Sumatera Kulon, 8 Oktober 1884 – tilar dunya di Jakarta, Indonesia, 4 Nopémber 1954 dina umur 70 taun) nyaéta pajoang kamerdikaan Indonésia. Haji Agus Salim ditetepkeun minangka salah sahiji Pahlawan Nasional Indonés ...

                                               

Pangaweruh

Pangaweruh nyaéta harti nu loba watesna kalawan gumantung kana konteksna, sanajan kitu pangaweruh leuwih raket hubunganna jeung sababaraha konsép kayaning harti, émbaran, paréntah, komunikasi, réprésentasi, diajar, jeung stimulus méntal.

                                               

Élmu

Élmu nyaéta sakumna usaha sadar pikeun nalungtik, manggihan sarta ngaronjatkeun pamahaman manusa ti sagala rupa sisi kanyataan dina alam manusa. Sisi-sisi ieu diwatesan sangkan dihasilkeun rumusan-rumusan anu pasti. Élmu méré kapastian kalawan ng ...

                                               

Al Alaq

Surah Al Alaq nyaéta surah ka-96 dina al Quran. Surah ieu diwangun ku 19 ayat sarta kaasup golongan surah-surah Makkiyah. Ayat 1 nepi ka 5 ti surah ieu téh ayat-ayat Al Quran anu munggaran diturunkeun, nyaéta waktu Nabi Muhammad nyepi di guha Hir ...

                                               

Téhnologi

Téhnologi mibanda leuwih ti hiji harti. Nu hiji mangrupa tumuwuh jeung tumerapna parabot, mesin, bahan, jeung prosés nu nulungan manusa méréskeun masalah sarta nedunan pangabutuh. Salaku kagiatan manusa, téhnologi ngamangsa boh élmu boh rékayasa. ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →